„Devizahiteleseket falura?”

Reagálás a Hajdú-Bihari Napló 2011. augusztus 31-i számában megjelent cikkre.

"Örömmel értesültünk arról, hogy a Hajdú-bihari Napló felvállalta, hogy minél szélesebb körben ismertté válhasson a hitelkárosultak ügyével kapcsolatos áldatlan állapot, ill. annak áthidalására különböző segítő lehetőség. A Magyarok Szövetsége Mozgalom Hajdú-Bihar megyei csoportja ebből a – remélhetőleg nem kilátástalan – helyzetből valódi megoldást ugyan nem tud nyújtani, azonban a tőle telhető legtöbbet igyekszik tenni. A kialakult helyzetre a megfelelő megoldást a Kormánynak kell megtalálnia. Mindezt megtenni kötelessége is, de véleményünk szerint nem az ócsai, és az ahhoz hasonló „beton-barakkokba” való kitelepítéssel! Járhatóbb út volna az élhetőbb, egészségesebb életmód megteremtéséhez, a vidék gazdasági és szellemi fellendítéséhez, az egyre elnéptelenedő falvak életre keltése. Ehhez járulunk hozzá azzal, hogy felmérjük, a megyében mely települések tudnának egyelőre átmeneti segítséget nyújtani a kilakoltatás előtt álló, vagy a már kilakoltatott családoknak.

Jelenleg négy község ajánlott fel üres lakást vagy más helyiséget, ill. nyújt lehetőséget a községben található közművesített telkek ingyen, vagy jelképes összegért való odaítélésére. Felmérjük továbbá, hogy a községekben kedvezményes vásárlási lehetőséggel hol, és milyen ingatlanok találhatók. Jelenleg a Bihari Kistérségben Bakonszeg, Darvas és Hencida önkormányzata kínál azonnali segítséget, ezen túl még Fülöp község is csatlakozott az előzőekhez. Szándékunk, hogy amíg a Kormány megfelelő jogi megoldást nem talál a hitelkárosultak, devizahitelesek óriási problémájának az orvoslására, addig saját magunk kell, hogy legalább az első lépés megtegyük, és segítő kezet nyújtsunk a rászorultaknak. Ebben vállal koordinátori szerepet a Magyarok Szövetsége mozgalom debreceni csoportja, és egyben felkéri a megye településeinek önkormányzatait, hogy a tőlük telhető módon, a fenti felajánláshoz hasonlóan segítsék a bajba jutott honfitársainkat.

A segítségnyújtást és a felajánlást az alábbi címeken várjuk:

E-cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Botos Csaba – 06-30/205-2411
Bancsiné Izsó Mária – 06-20/517-9338

Magyarok Szövetsége Mozgalom H-B.m. csoportja