Régi magyar baromfifajtákat a kiskertekbe

2010. március 16-án Hajdú-Bihar megyéből négyen, Botos Csaba, a megyei elöljáró vezetésével ellátogattunk a gödöllői Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetbe (mge-hu.com). Az intézet területén génmegőrzési céllal tartanak régi magyar baromfifajtákat, és a Magyarok Szövetsége célul tűzte ki, hogy visszahozza a kiskertekbe a régi magyar fajtákat, hogy ne a hibridfajták uralják a baromfipiacot, hanem mindenki számára elérhetővé váljanak a hagyományos fajták, hagyományos ízek. Az intézet vezetőivel folytatott beszélgetések során ők is partnernek mutatkoztak ebben. Dr. Szalay István Tibor főigazgató-helyettes és Prof. Dr. Rátky József főigazgató szívesen látta ezeket a célokat. Egy munkatársuk körbekísért minket a telepen, hogy lássuk, miről van szó.

Fotógaléria megtekinthető itt: http://picasaweb.google.hu/msz.hajdu/100316Godollo#

Az itt élő baromfik egyike sem keltetőgépből származik, hanem mind kotlós alól kelt ki, és az nevelte fel.

Két konstrukcióban lehet vásárolni baromfiakat az intézettől:

  1. Végterméket, ami fajtiszta, de minősített továbbszaporításra alkalmatlan. Kiskertekbe, magánszemélyeknek ez ajánlott. Persze tovább tojnak a tyúkok, a tojások ki is kelnek, de minősített, lepapírozott génmegőrzési célokat ez nem szolgál.
  2. Törzsállományt, ami hivatalos génmegőrzési célokat szolgál, és korlátlanul állíthat elő vele végterméket. Ez értelemszerűen nagyobb beruházást igényel. Törzsállomány létrehozásával kapcsolatban közvetlenül az intézettel érdemes felvenni a kapcsolatot.

Végtermékben keltetőtojást és napos csibét tudnak értékesíteni.

Végtermék árlista a március-május időszakra:
Keltetőtojás (Ft/db) Napos csibe (Ft/db)
Tyúk 100 200
Gyöngytyúk 150 250
Pulyka 350 550
Kacsa 130 280
Lúd 400 750

Rendelést veszünk fel, és együtt leszállítjuk Hajdú-Bihar Megyébe. A feltüntetett árak nem tartalmazzák a Gödöllőről történő szállítás díját.

Rendeléseket várunk:
E-mailben az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre
Telefonon: (70) 243-8856
személyesen az irodába.