A Magyarok Szövetsége a Székely Nemzeti Tanács ülésén

2010. március 5-én a Magyarok Szövetségének Hajdú-Bihar megyei küldöttsége elindult Székelyföld felé. Első állomásunk a holtmarosi árvaház volt, ahová a nagyrészt Botos Csaba által összegyűjtött tartós élelmiszerekből álló adományokat vittük. Ilyen adományokat a továbbiakban is bárki eljuttathat hozzánk a holtmarosi árvák részére. A helyi református lelkész, Bartha József ugyanis csak a Wass Albert alapítványtól kap anyagi juttatást árvaházának fenntartásához, a román államtól már ígéretet sem. Az árvaházban több mint egy tucatnyi jóravaló kisgyerek nevelkedik a kis számú személyzet ellátása alatt.


A templomban megtekinthettük a Wass Albert szobrot, amit pár hónap múlva ünnepélyes keretek között felavatnak a templomkertben. Addig is a templomban kell bújtatni a hatóság elől.
Március 6-án átmentünk Csíksomlyóra, ahová az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület tagjai hívtak meg a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) ülésére. Az ülés legfontosabb témája a székely önrendelkezés volt. Az ülésen résztvevők tisztázták, hogy az autonómia kevés, itt teljes mértékű önrendelkezésre van szükség, hogy ne függjenek a román államtól. Az első videón megtekinthetők az ülés lényeges felszólalásai, és megtudhatjuk a román államnak benyújtásra kerülő statútum szövegét. Kisebb fogalmazási pontosítások után a meghívottak és az SZNT küldöttei egyhangúan elfogadták a beadványt.
Felszólalhattak a meghívottak is, és pár perc erejéig Botos Csaba, az MSZ Hajdú-Bihar megyei elöljárója is felállt a színpadra, és elmondta, hogy a Magyarok Szövetsége az anyaországban is mennyire számít a határontúli magyarságra, amikor kialakításra kerül az országgyűlés felsőháza. Ez a felszólalás is nagy sikert aratott.
Az ülés után interjút készítettünk Petres Kálmánnal, az SZNT Csíksomlyói széki település tanácselnökével és Bálint Tamással, az Erdélyi Magyar Ifjak Csík-Gyergyó-Udvarhely-Széki régió elnökével, hogy mit gondolnak az SZNT aznapi üléséről, és hogyan látják a magyarság összefogásának lehetőségét, az együttműködést a Magyarok Szövetségével. Az interjú a második videón tekinthető meg.

Fotók

{vimeo}10084547{/vimeo}

{vimeo}10107989{/vimeo}